By: nabialishad azin

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Saturday, 26-Aug-2006 04:40 Email | Share | Bookmark
TEA FOR TODAY!

 
hari ni g umah org kawin so xde laa lunch2..makan sana sonang!! tp ptg tu memasing lapar balik so akak ipo suggest buat donut inti ala ala dunkin donut..pehhh sedap mmg..akak ipo sorg nih mmg pandai bab2 yis nih..so pe lg dia tunjuk skill n end up nabia dpt tambah lg ilmu plus practical terus..best best
tp resepinya nabia agak2 sbb akak sorg nih pandai main tepung n yis tp resepi ikut rasa dia..xde laa exactly ikut resepi kn..kalau try resepi nih n come out dgn sukatan yg betui tlg laa perbetui resepi nabia nih ek..

DONUT BLUEBERRY ala DUNKIN' DONUT

Bahan
2 cawan tepung gandum
3 s/b yis kering
2 s/b baking powder/menutupi tepung dlm mangkuk
3 s/b susu manis-lebih pun xpe
1/2 s/b gula-syarat ja
1 1/2 s/b marjerin
icing sugar-mencukupi
air-agak2 sampai adunan tepung x melekat/melekit kt tgn..kalau terlebih air..masukkan tepung gandum sket lg..masuk dlm adunan air nih sikit2 so boleh laa agak byk mana..

Cara
-masukkan semua bahan dlm mangkuk adunan kecuali air n gaul sehingga semua 'mesra'.
-masukkan air sedikit demi sedikit sampai adunan tepung x melekat kt tgn..akan hasilkan adunan yg lembut.
-biarkan adunan naik dlm 15-20 minit/sekali ganda dr asal. Tutup mangkuk adunan dgn kain basah ye..biar udara terperap di dlm sj..naik cantik..
-terus bentuk2kn kecil2 dan uli pakai tangan tekan2 adunan kecil td agak2 setebal 1 atau 2 inci n tekap bentuk bulatan gunakn mulut cawan.pusing kiri kanan dlm bentuk bulatan sket2 ms nk bentukkan tu supaya corak donut tu ada lekuk sket kt tgh2 tu(xtau nk xplain camna.. ) ala mcm dunkin donut ja laa...
-ketepikan n bentukkan adunan kecil lain smpi abih.
-biarkan sebentar dlm 15 minit supaya adunan kecil td naik sket..kalau boleh dibiarkan pada suhu bilik..ada cahaya sket2 sbb nnt naik mmg cantik.
-panaskan minyak agak2 panas.
-goreng balik2kan sahaja sehingga agak2 kuning n angkat.
-biarkan sekejap n bila sejuk sket terus masukkan blueberry filling..mcm kami xde tool..guna blkg sudu ja..
-pastu balik2kn pd icing sugar


SELAMAT MENCUBA

Quote:


Phalinn - bolehhhh set ja..klu kot2 tersinggah selayang mall haaa cepat2 laa callie callie..dokek sgt dh tu..tp juai kt Phalinn kene double laa dr dunkin donut sbb nih thp chef terkemuka dunia buat tu..
Kak Liza - alahai nih yg payah kalau chef kita demam..makan ubat ye kak cepat kebah..cepat gak tgk hasil expert buat donut nih..lg POWER RANGERS!!
MamaFami - tu laa dh simpan dh resepinya tp sbb resepi tu guna condensed milk kn..nabia belum beli lagi laa kak..xpe nnt leh try sbb br nk g BWY beli brg kek simpan buat stok..nabia dh fobia guna2 yis nih sbb penah x jadik buat donut..tp tu laa lepas buat donut kt atas tu terus rs semangat nk bermain dgn yis nih...so tungguuuuuuuuu..ecewahhh!!
MamaFami - eh yeke mama.. silap resepi laa nmpk gayanya ye..aduhaiii patut aaa rs lambatttt jk nk buat..k xpe xpe jom usha BWY sesama..leh BORONG!! nnt dh bli nabia usha fp mama cari resepi sebenar..OK? this's really make me older than my age..kah kah kah..
Kak Rossya - 10 org mcm nabia seluruh dunia mmg mau bungkus kain baju aaa dunkin donut...



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net