By: nabialishad azin

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 23-Apr-2007 05:08 Email | Share | Bookmark
Taman rama-rama?

Nabia nak mulakan hari ini dengan satu kesalan..huhu..kesal dengan "MALAYSIAKU TERCINTA"..pinjam term eh bangggg... dah banyak kali dah menghadapi suasana begini..duduk di negara sendiri..tapi rakyat dibebani dengan pelbagai bebanan..macam-macam laa..maleh nk describe satu-satu..kang banned la pulak fp mokcik.. ..kawe dok panda nok berpidato..tapi kawe cukup kesal wehhh..goram pun ado yo nih haa..haaa kan dah semua language keluar!!

ceritanya camnih..saja laa kan weekend je mesti kita nak bawa anak-anak beriadah..so abang cakap jom kita pergi taman rama-rama dekat dgn taman burung atau area tasik perdana nuu..so ummi pun on je laa..anak4 pun dah excited..depa nih bab jalan-jalan ja pun dah seronok! haha..so sambung cerita...abg survey laa dulu kan berapa harganya..kot laa ingat murah ye dak..alahai sekadar nak tengok rama-rama ja..sekali tgk kat board tu.. dewasa RM15 n kanak-kanak 2-12thn RM8 (rsnya..lupa dah dek sbb paneh hati.. )..umanggg aiiii...baik kami pegi zoo..boleh bersiar2 tengok binatang..byk yg dipelajari anak4..kalau harga sebegitu dan anak4 dapat byk faedah tidak mengapa..apa yg kami nampak tiada nilai di sebalik harga yg terlalu tinggi sebegitu..kenapalah tempat2 begini tinggi harganya..kalau rakyat sendiri yg nak melawat2 tempat macam ni..macam mana ye..disuruhnya kita hargai negara sendiri..tapi kalau rakyat tidak dihargai bagaimana pula ye..tertanya-tanya teman...aduhaiii teman ke yg salah nak beriadah di tempat yg betul atau tempat tu yg salah mengikut konsep yg tak betul...hahaha...

Sudahnya kami bawa anak-anak beriadah ke Taman Tasik Perdana...FREE tau!! lagi seronok tengok mereka berlari bebas..menghargai alam sekitar..eiii entah laa...over ke?

Ok laa..cut it off..jom kita nikmati eksperimen yg penah nabia cuba..ntah laa sedap ke idak..tapi anak4 makan elok ja..jenuh tiap kali nak makan burger kene pi beli kat kedai..sudahnya nabia cuba resepi Maisya..thanks Maisya!!Resepi nih memang menarik..bun burger tu padu..for me its enough..kurang-kurang nabia mencuba ye dak.. Gambarnya kurang menarik laa kan..dah anak4 dok kecoh nak cepat..hehe boleh laa ye..




BURGER OR HOT DOG BUNS-Maisya(12 pieces)
INGREDIENTS:
1 cup (235ml) milk
1/2 cup (120ml) water
1/4 cup (55g) butter
4 1/2 cups (560g) all-purpose flour
7g instant yeast
2 tablespoons (25g) white sugar
1 1/2 teaspoons (10g) salt
1 egg

DIRECTIONS:
1.In a small saucepan, heat milk, water and butter until very warm, 120 degrees F (50 degrees C).
2.In a large bowl, mix together 1 3/4 cup flour, yeast, sugar and salt. Mix milk mixture into flour mixture, and then mix in egg. Stir in the remaining flour, 1/2 cup at a time, beating well after each addition. When the dough has pulled together, turn it out onto a lightly floured surface, and knead until smooth and elastic, about 8 minutes.
3.Divide dough into 12 equal pieces. Shape into smooth balls, and place on a greased baking sheet. Flatten slightly. Cover, and let rise for 30 to 35 minutes.
4.Bake at 200 degrees C for 10 to 12 minutes, or until golden brown.
5.For Hot Dog Buns: Shape each piece into a 6x4 inch rectangle. Starting with the longer side, roll up tightly, and pinch edges and ends to seal. Let rise about 20 to 25 minutes. Bake as above. These buns are pretty big. I usually make 16 instead of 12


dan lagi satu yg nabia cuba..EVERYTHING IS INSTANT!! haha..tak tahu apa namanya..mudah je..beli sepeket roti canai segera KAWANKU(nabia pakai dua keping ja)..dan 50g Instant Custard+150ml susu cair..roti canai segera tu dipotong bulat muat2 bekas pie kita tu..then campuran instant custard td dimasukkan ke dlm pie..dan bakar agak2 pie masak..sedap gak! nih kes saja nk cuba guna instant..nabia n anak4 ja makan..lgpun buat sikit ja..nak test..try at your own risk k..ehhe..


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net