By: nabialishad azin

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 8-Jan-2007 01:22 Email | Share | Bookmark
HAVE SOME TEA ANYONE?

 
 
Eksperimen lain yg ingin dibuat..lain pula jadinya.. Sebenarnya nabia ingin cuba resepi yg dok simpan lama dalam list tu..APAM INDON yg MAMAFAMI cadangkan telah menjadi APAM ROSE MEKAR dongggg!!! ya ampun mama..Ngak sengaja dong!!

Stok telur dan santan yg limited membuatkan nabia mencuba resepi yg juga tersimpan dalam buku hikmat ku dan sudah dicuba oleh rakan seperjuangan..namun masih belum dicuba hingga kelmarin..dan alhamdulillah satu adunan nih nabia dapat dalam anggaran 30 lebih acuan mufin sederhana..sebab masa buat nih stok acuan mufin sederhana kehabisan..so dicampur tolak dgn mufin bersaiz besar..itu laa anggaran yg boleh nabia hitungkan.. Terima kasih buat empunya resepi yg nabia pun tidak tahu siapa..eheh ya ampun ibukkk...

Thanks Sue..resepi nih dah pun aku buat..n alhamdulillah memang sedap!! Anak4 makan tanpa henti..pagi dikukus..tengahari sudah licin!!! Mereka pun pembantu2 setia ummi...start dari tuangkan tepung gula santan..mengadun..sehingga mengukus dan akhir sekali menghabiskan...semua bagi kt depa.. ummi n ayah cuma dapat 5 biji saja..selebihnya depa perabih..you just imagine how much is that?

So ladies n gentlemen(if any) presents to you....APAM ROSE MEKAR!!!




APAM ROSE MEKAR/HALUS GEBU
Bahan
3 biji telur
250 gm gula
100 ml santan atau fresh milk
300 gm tepung gandum
1 s/k ovallate
pewarna [merah/hijau/kuning]
1 s/k vanila essense
acuan kertas

Cara:
1. Telur dan gula di pukul sehingga gebu dan ringan.
2. Masukkan ovallate, santan ataufresh milk dan tepung gandum. Kacau sehingga rata dan sebati.
3. Bahagikan kepada beberapa warna yg disukai. Masukkan pewarna dan kacau rata.
4. Panaskan kukusan. Biarkan mendideh.
5. Masukkan acuan kertas dalam acuan agar2 yang kecil.
6. Sudukan adunan yg berwarna-warni berselang seli kedalam acuan kertas.
7. Masukkan acuan kecil agar tu kedalam kukusan dan kukuskan selama 10 minit.
8. Bila dah masak, keluarkan kueh dari acuan kecil agar2 tadi dan hidangkan.


Quote:

MamaFaMi - senyum lebo sambil tunjuk peace tu haaa kat mama..ehhehe..rasanya resepi nih sama ja dgn apam indon mama kan..cuma apam indon lagi byk telur..ovallete abih? uk alohhh klu sebelah tingkap jek kita harus kuhulurkan barang sesudu dua..ahhahaha kemut gak satu sudu ja? (saja ja sakat nih..kuikuikui)..alhamdulillah..sejukkkkkkkkk cam ada aircond!!
Sweet Frosting - Buat...jangan tidak Shida...asik cupcakes..mufins n cakes ja..skali skala pekena apam gebus nih..Shida buat sure lg gebus mebus!!
Kuchai - bertuahnya adik sorang nih!!! apam cino yo...kira ok la tu..sebab yg tukang buat nih pun ada darah cino!!!...ahahhaaha
Hellikonia - pehhhhhhh sodap tu..harus kubuat nanti..
sahar+zabar=wani&mimi - alaaa nak duduk kat sebelah akak boleh? ehhehe leh dapat makan sokmo!!
Phalinn - bener donggg..selamat sudah mendarat dalam perutku dehhh...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net