By: nabialishad azin

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 5-Dec-2006 02:14 Email | Share | Bookmark
MENYAHUT CABARAN!

 
One fine day...nabia tersalah ketuk pintu umah orang...tok..tok..tok..assalammualaikummm...
KREKKKK pintu dibuka...tengok2 mknn terhidang di atas meja..waduh waduh waduh kok ada piza!! bila melihat tuan rumah..EHEM EHEM katanya...dgn senyuman meleret "amcam nabia..xde alasan ehh nk lari dari buat piza..xde oven punnn boleh buat piza tau!!" Maka dari situ ke sahut cabaranmu tuan rumah... [psssttt...zakiah...sowi la terover lak teman mengarang cerita..ahahahah]

nih experiment kul 9 lebih mlm! dek semangat yg tertiup dari Dearie Zakiah..ku uli uli tepung hingga menjadi doh..ku uli uli lagi hingga tertepeknya piza dlm pan..ku taburi sgala sos dan inti...akhir sekali ku taburi cheese..dan akhirnya PAN PIZA!!

Alhamdulillah..hubby ckp yg lelain semua sedap but sosejnya terlalu tebal... 1st trial ehh...so excuse me! at least ku sahut cabaranmu zakiah!! THANKS A BUNCH!!

too for NoorMasri sbb nabia guna resepi piza miliknya..cuma resepinya diolah supaya boleh dibakar guna non stick pan ja...THANKS A BUNCH!! too Kak NoorMasri..nabia tepek ja resepi asalnya ehh...

so kini ku tahu bukan mslh yg beso klu xde oven sekalipun..please give credit to your creativity people!!! pssstt kes meniup semangat pd diri sendiri nihhh...HAHAHA..
Minta maaf klu nmpk x sedap ehh..tapi nak gak tunjuk betapa susah payah teman sediakan piza nih..hahaha...tp tau dah mistakes yg dibuat..sosej terlalu tebal n cheese yg kurang cair kot eh..


TRADITIONAL PIZZA BASE ( base ni jenis yg lembut)
Menghasilkan 2 keping pizza base bersaiz 9 in

350 g tepung roti (strong white bread flour)
1 sudu kecil garam (paras rata)
3 g (1/2 sudu besar) yis kering segera (easy blend dried yeast)
225 ml air suam
1 sudu besar minyak zaitun - boleh ganti dgn minyak masak jika suka

Cara membuat:
Gaulkan tepung bersama yis di dalam mangkuk adunan.
Larutkan garam dalam air.
Tuangkan air dan minyak zaitun ke dlm mangkuk, gaul adunan sekata
Uli adunan diatas tempat permukaan yg di tabur dgn sedikit tepung sehingga licin dan tidak melekat
Bulatkan doh tersebut, simpan di dalam mangkuk adunan yg dilenser dgn sedikit minyak dan ditutup dgn cling film.
Biarkan ianya mengembang 2 kali ganda atau selama 1 jam.
Uli adunan semula untuk keluarkan angin dan bahagikan adunan kpd 2
Canaikan adunan menjadi leper mengikut saiz yang dikehendaki.
Letakkan kedalam dulang pembakar dan dan biarkan selama 20 minit supaya adunan naik semula
Cucukkan sedikit dgn garpu utk mengelakkan ianya menggelembung bila dibakar nanti
Bakar di dlm oven pd suhu 200'C selama 5-8 minit keluarkan
Sapu sos kemudian taburkan 1/3 campuran keju diikuti bahan inti diakhiri 2/3 campuran keju
Bakar semula sehingga keju cair

SOS TOMATO
1 labu bawang besar } di cincang
2 ulas bawang putih } dicincang halus
2 sudu besar minyak
2 biji buah tomato } dicincang
3 sudu besar tomato puri
2 sudu besar sos tomato
3/4 sudu kecil gula
1 sudu kecil oregano
garam secukup rasa

Cara membuat sos:
Panaskan minyak.
Tumis bawang besar,bawang putih sehingga layu
Masukkan buah tomato, sos tomato, tomato puri, oregano, gula dan garam
Kacau sehingga pekat

BAHAN TABURAN
200 g sayuran campur beku
5-6 cendawan butang }dihiris nipis
125 g parutan keju mozzarella
125 g parutan keju cheddar
1 keping dada ayam } dipotong nipis direbus sehingga masak

Celur semua sayuran didalam air mendidih selama 1 minit kemudian toskan atau pun masak dlm microwave selama 1 minit High Power..
Inti boleh diubahsuai mengikut cita rasa masing-masing samada nak letak isi ayam, sosej, udang, sotong yg telah direbus/celur terlebih dahulu atau masak dlm microwave selama 1-2 minit High Power..


pssstt...nabia x buat topping camtu..tapi nabia just rebus sosej n hiris2 dan tabur atas piza..n ms part bakar base dlm oven tu..nabia cuma masukkan base terus ke dalam pan dan biarkan dia naik semula dlm setengah jam..kemudian bakar dgn api agak sederhana dan agak2 mcm masak sket..nabia balikkan dan bakar sket..tutup api..kemudian tabur sapu sgala sos dan tabur topping n bakar sket lagi pizanya..last skali baru letak cheese n tutup nonstick pan supaya cheese cair...n walla siap!!

Quote:

Ishzah - hinss hinss kembang hidung kembang kuuuuu...hhahaah kes cuba gak muat bakul tu..kah kah
Sweet Frosting 4 cupcake lovers - ha'a wakkk...tarik bertali2..haduuu x tahan...
Kak Rossya - SIAP! hmmm ne plak laa delivery boy ku itewww...almak sewa iklan Rossya Printing pun x bayo lg nihhhh...hadoiii camno? haa camno? HAHAHAH!
Chenorms- start engine dikkk jgn tidak!! haahah..
MamaFaMi - yaperdaaa telefon nih! angkat2 suara budak kecik nangis..angkat lg pun sama..hmm alaa cian diaa nnt ummi buatkan piza ehh..tutup mata..bukak mulut...aaaaaaa....aaa ngap masuk mulutku dulu!!! hahahaah...Pssstt ya benar AMINNNNNNNNNNNNN!!!
Nic - come here girl..i'll give you more if you dare to come...hahahaa..
Azza - laaa sungguh ka tu azza...pehhh takut salah org daa..klu ada keberanian ms tu sure den dapek minum kopi..pehh melepas! hahaha...tui2 depan azza x silap ms tu n azza ada kt depan entrance dlm giant..jln dgn akak kot eh..muka nak sama ja tgk..
Hellikonia - hahahaha..kita pun sama..masuk2 fp awak tup2 tgk melambak2 mknn best2..dlm pantang lagi tu! pehh salute!
nn - jemput ke teratak ku..boleh kita bersama2 order PIZA HUT!! hahaha x konpiden mokcik nk bg org mkn..anak branak x sedap pun ngap ja..hahahaha
Sabrina - hahahaha nampak sgt x jadik..piza leh jd bubur...hahaha terer dak nabia?
Zakiah - aduiiii dia eksperimen lagiiiii...bako pakai pe tuuu...memacam tau zakiah nihhh..ahahha bagus bagus...
Kuchai - amboiii klu camnih dua pun nabia leh bg..sbb kuchai pandai bodek..panggil cik..HAHAHAH...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net