By: nabialishad azin

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  [5]  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Friday, 19-Jan-2007 08:09 Email | Share | | Bookmark
GOODIES FROM SIFU!!!

 
 
 
UNTUK KAK LIZA...

alahai terasa untungnya diriku ini..di kala nak menyambut Maal Hijrah..rezeki menjenguk tanpa diduga..perbualan dengan kak liza secara online tempoh hari berkisar tentang resepi..oven..dan memacam lagi sungguh menyenangkan..kira nabia nih beruntung laa kan dpt ceduk ilmu dr sifu power..ehehhe..TERIMA KASIH DAUN KELADI KAK LIZA..

Secara tiba-tiba jua nabia dikirimkan some goodies oleh Kak Liza..ingatkan beliau hanya bergurau..tapi bila sampai sahaja bungkusan pepagi hari agak terkejut nabia..sungguh2 Kak Liza nih tauuu!!! Well what can I say..only thrillion of thanks to Kak Liza for this goodies..

Buka-buka ja bungkusan terus n terus merasa sungguh sedap rasanya..mufin lawa dan sedap tu kemek sket..sbb biasa laa kirim melalui pos..asalkan rasanya sedap!! Cookies tu pula sungguh rangup..krup krap teman makan tanpa henti..sket baik teringatkan anak4 di rumah..klu idak abih suma ummi perabih...hahaha kejam sungguh ummi nih..

So enjoy ya kengkawan..nih BUKAN nabia yg buat..cuma teruja ingin menjamu mata kengkawan sekalian dgn teksturnya




Quote:

Kak Liza - terima kasih daun keladi..kalau ada rezeki kirim laa lagi..hahaha gurau je eh kak..
pssttt bior mama jeles kak liza..sbb dia selalu buat kita jeles dgn eksperimen dia hehari tu..ahhaha
MamaFaMi - HAAHAHAHAH..ku hanya mampu tersenyum..
KNizam - jom jalan2 semuanya ada di selayang!!
Chenorms - sama laa kita..huuu lazatttttt kan kan kannnn...
Misliha - Salam Maal Hijrah..semoga kita sama-sama diberkati oleh-Nya..sila datang lagi ye...
++ FarEast PhotoWorld ++ - mudah-mudahan sama laa kita dimurahkan rezeki oleh-Nya..jom makan!!
Mommy d&d - eheheh mmg sengaja kutayangkan buat tatapanmu jua..so pe lagi..kerjakan 'baby' tu..ehehhe..
Elin - ehheeh tu la pasal..bila dinamakan rezeki tak kira dimana ia pergi ia tetap dinamakan rezeki ye dak..ALHAMDULILLAH..
Kak Za - setuju!! sikit tak boleh..banyak pun tak boleh..hahahah..
~F&Z~ - laaa mana ada aci kat sini kak? hahahahaa gurau je kak ehh..jom serang umah kak liza!!
Kak Ishzah - setuju! asalkan silaturrahim yg terbina tambah harmoni..it just a number right?
Kuchai - ni lagi sorang..mana ada aci kat sini ehhh? meh laa pos kat nabia sekali..tambah murahhh rezeki haaa..
Hellikonia - so kira rezeki nabia laa kan..hahahah
Momidanial - haduuuu adik sorang nihh..hr tu dia nak apam..nih nak mufin lak..kalau ku menjual kamu x membeli siap kamu!! melawak je ehhh...
Kak Rossya - ehehhe bila pulak nabia nk merasa mufin n cookies akak lak ehhh...muahahah kes kene tahan malu nih sbb best wooo dpt free dr sifu2..
Sweet Frosting - hahaha..alaaa Shida hehari leh makan mufin sedap2..cian nabia leh tengok ja..hahahaha jangan mare haaa..


Monday, 15-Jan-2007 02:08 Email | Share | | Bookmark
EDISI APAM KEMBALI LAGI...

 
 
KITA TANYA APA KATA SURVEY!!!

Tester 1:thumbs up!!! sedap!(muahhhhh!!! my best commentor ever!)
Tester 2:bestnya ummiiiiii...yea yea ummi buak kek..(apam pun dipanggilnya kek ) akak nak warna pink! akak nak warna pink! emmm sedapnya ummiiii..eh ada muka orang?ummi buat muka orang?(hahahaha..sesaja nak bg depa interested lebih..lukis muka org atas apam..lagi berebut makan)
Tester 3 x 2(sbb twin..hahaha):yea yea ummi buat kek(dia ikut akak dia ckp dgn aksi2 angkat tangan)..edapnyaaaaaa...abang nak kuning! adik nak hijau!
Tester 4:(hanya mampu angguk2 kepala..ahhaah sbb kecik lg..ummi bg la pe saja..angguk ja keje..ehhe)
Tester 5:panas2 sedap nih makan!!(thanks mak!)
Tester 6:hmmm..ok sedap!
Tester 7:apa nihhhh???cantiknyaaa..sedap..sedap!
Tester 8:hmmm keras laaa intannn..terlekat2 kat lelangit mulut..
Tester 9:ok ja..sedap..rasa mcm kek..nih boleh diketengahkan nih..boleh bisnes nih!
Tester 10:emmm sedap macam kek rasanya..nanti bg laa resepi boleh saya buat..ehhehe..
Tester 11:emmmm rasa dah sedap..tapi saya penah makan apam jenis nih dulu lagi gebu dia buat.bila makan x terlekat2..kalau boleh next time buat gebu lagi..
Tester 12:eiii cantiknya..sedap..sedap..

So sekian dulu survey pada hari ini..sebab kebanyakkannya mengatakan sedap..terima kasih di atas komen anda sbb mak selalu ckp nak jadi tukang masak yg berjaya..kene laa terima sgala apa yg org cakap sbb awak memasak untuk org makan..bukan masak untuk awak sorang makan..so macih mak cayang!!

Terima kasih jua buat MamaFami yang sentiasa memberi galakan untuk ku mencuba resepi2 baru..selalu MamaFami akan tunjuk dulu gambo dan bagi nabia jealous habis2an dulu..pastu dia perhangat enjin bg turbo sket..dan alhamdulillah kali nih berjaya gak nabia sampai umah... thanks a bunch sis dear!!! terima kasih jua buat Mok_Nik kongsi bersama resepinya..sedap wehhhh..

So nih resepinya ye..me give 8 above 10!(2 lagi tu sbb masih ada yg kata kurang gebu..need to be improvised! bukan sbb resepi nih x best tau!! jangan salah paham!) pssst sowi MamaFami..den tepek yo resepi nih kek sini yoo...ya ampunsss..




AMBON CUP WARNA WARNI (Mok_Nik)
Ingredients :
5 eggs
2 cups castor sugar
2 cups Icecream soda (I used Ice Cream Soda)
1 teaspoon ovalette
3 1/2 cups flour
1 teaspoon baking powder
vanilla essence
food coloring-pink+yellow+apple green

Method :
1. Using a mixer, beat egg, sugar and ovalette till fluffy and light cream color.
2. Pour in the Icecream Soda/Sprite/7Up. Continue beating and add in essence.
3. Sift flour and baking powder and add into the mixture, little at a time. Continue beating till light and fluffy.
4. Scoop into small cups and sketch using a toothpick.
5. Steam for about 10 - 15 minutes


Quote:

MamaFami - thanks a bunch mama!! ""Akhirnyaaa kini pasti!!"" sungguh laa mama..bila start pegang lidi tu..teman rasa sebijik pelukis handalan!! tu yg sampai ada apam yg berbentuk lukisan muka orang..jadi rebutan bebudak kt umah tu..hahahaha..x sempat nk amik gambo depa dh kebas dulu..x dapek den nk nolong dooo...
Mommy_d&d - by d time wa update nih sure lu dah rasai keenakkannya kannnn... amcam..brp nak bagi? 10 out of 10?
~F&Z~ - wahhh nih kene bertapa dgn akak nih...belum rasa dah tau sedap!! cuba laa kak..insyaAllah..sedap rsnya..
Sweet Frosting - amcam Shida..nabia leh start keje dgn Shida bila?
Kak Leen - heheh terima kasihh..kt umah dok ada 3 warna tu jek kak..tu yg 3 warna ja..kalau lg byk colour harus menepati nama resepi ye dak..
Hellikonia - amin..semoga masin mulut Helli...
Momidanial - ai yo yooo sudah ada 1st customer!! nih buat sendiri laaa yang..tapi sapa tau ye dak buat biz apam..aminnnn..
Nic - hahhaah xyah jeles2 nic..terus start engineeeeeee..ehhehe
Kuchai - haaa ok ok ku nanti mu di pintu dapur melihat mu testing apam lak...
Kak kuzi - sudah semestinyaaaaa kak..cuba baru benarrrrrrr!! sure si comel akak di rumah tu pun suka!!
Phalinn - hmmm dlm ramai2 Doc sorg nih je yg perasan susunan colour tu..hahaha good! patut laa dia jadi Doc ye dak.. kalau adik dekat sini sure akak suruh test!! terus laku biz apam nanti!!
Kak Rossya - semua tu tester paksaan..nak x nak kene rasa sbb DIPAKSA!!
psssttt akak buat sure lg gebus..nak gak tgk sifu buat apam..ne tau ada tips camna nk bg tambah gebus apam ku iniiii...
Kak Sabrina - bukan harus lagi kak..mesti dicuba! kejam dak? depa suka dok underground laa kak..x mahu dipublished!!
Psstt sis..jgn memaksa diri..tekanan harus dilepaskan..semoga mood akak kembali semula ye!!
Edoras - 2nd customer!! hmmm cukup ke tu awak sorang? selera org lepas sembuh nih lain skettt..
Zakiah - resepi nih amat sesuai buat perantau di kejauhan...ehhe sbb mmg x pakai santan atau kelapa langsung..dan sedapp banget dehhh..cuba laa x rugi.. mcm ala2 cake or mufin gak laa lebih kurang..
Elin - jom kita cuba pasnih..sure lagi best ehhh...
Za - hoho..cuba sekali pasti menjadi!
Leezsa - alhamdulillah...makin tambah ramai tester ku..hehe
stROZze - agak2 makin berselera dak klu nabia hidangkan yg lukisan muka org tu..hahaha
r a z i - ooo nyamannyaaa...
Edoras - bagus bagus..teruskan pantangmu...
Syaz - haaa nih antara tester ku yg dipaksa menelan apam!! hahaha


Monday, 8-Jan-2007 02:30 Email | Share | | Bookmark
WHAT TO COOK?

 
 
Sabtu yang lepas nabia totally lost idea..tak tahu nak masak apa..nak masak yang paling ringkas dan boleh diterima tekak..dah selak buku hikmat masih jua belum ketemu idea..last2 teringat yg mertua tercinta ingin sekali makan masak taucu..so apa lagi kan..tenggiri taucu+sawi lemak putih+sambal belacan..satu paduan menu tengahari yg amat lazat bagi kami..lagi pula sejak nabia berkahwin dgn org jawa nih..so semakin hari semakin enak dirasakan masakan orang jawa..ada yang setuju?

So selamat menjamu mata n mencuba bagi sesapa yg teringin dan tidak tahu bagaimana ya..(this is dedicated to all my friends too..aku seronok dengo korang dah pandai memasak!! )




IKAN TENGGIRI MASAK TAUCU
Bahan-bahan
3 keping ikan tenggiri
3 sudu makan taucu
3 biji cili merah (dihiris) -stok cili kehabisan daaa..
3 biji lada hijau (dihiris) -stok cili kehabisan daaa..
1 biji bawang besar dipotong bulat - nabia hiris mcm biasa saja..
1/2 inci halia (dihiris)
2 ulas bawang putih (dihiris)
1/2 mangkuk air asam jawa
sedikit serbuk kunyit
minyak
garam secukup rasa

Cara-cara
Lumurkan ikan dengan serbuk kunyit dan garam. Goreng hingga garing.
Panaskan minyak, tumis cili merah, cili hijau, bawang besar, halia dan bawang putih.
Masukkan taucu, setelah itu masukkan air asam jawa dan perasa biar sampai mendidih. Masuk ikan & hidang.


Quote:

MamaFaMi - pehhh enjin turbo pun kalah mama...
Nn- huihhh ne ada dasat! terer beno bunyinya..NN pun dasat dgn photography skill nya..cun melecun!!
psstt tag jgn x tag ehh...sila sila..
EDORAS - ye laa kan.."kerna terpaksa...aku memakan ikan..kerna terpaksa..mengikut kesihatan diri..." lagu lama sapa ntah nih...ehhehehe
Kuchai - ntah laa kuchai..nabia main hantam ja...hahahah...sebab sejak kawin br tahu masakan nih wujud..tu yg panggil masakan jawa tu..ehehhe...
Mommy_d&d - alhamdulillahhhh sementara dia masih sayang ye dak...ecewah...ehehhe
Nic - huihhh teringin teringin tu yg tak tahan tu...meh meh dtg sini meh ala bucuk bucuk manjaaa..
Kak rossya - Nih teringat masakan tocu akak laa nih..akak masak lg power rangers!!!
Udeyismail - huih payah nih..tu br tgk..lum makan laie..best laa ekau nih jang...ehehhe..
psstt...thanks for visiting...
Ishzah - kita lg jeles tgk sambal goreng awak tu haaa tau!!
Razi - rasanya masam masin manis pedas! hahahaha somo ado..x payah nak masak pelbagai masakan..dgn lauk nih satu ja somo raso...kui kui kui..laa awat huluq mangkuk kecik..dapat laa sket...
psstt thanks for visiting..
BEAUTCONNECTION - Yup it is the best therapy..Thanks for visiting n your advertising too..
Udeyismail - hehehe no prob!
Kak Sab - jangan lupa jaga kesihatan diri..nabia tahu akak seorang yg kuat semangat..kalau akak x sihat..cian pulak kt abang risau ye dak..
psstt..its just a small matter dear sis..i'll be right here listening n hope no credit at all!!
StROZze - eheheh sama la kitaaaaa..
Zakiah - Alhamdulillah..patut laa berhari2 jenguk umah zakiah xde yg menyambut salam..hehehe..wahh seronok dak balik malaysia? Zakiah n family sihat?
psstt alahai yang..masa balik malaysia x 'tapau' taucu eh...ehhehe..xtahu la pula nabia taucu tu boleh diganti dgn apa..tapi org kata taucu nih masam..so mungkin lebihkan air asam tu n tambahkan kepedasan laa kot eh..namanya pun bukan masak taucu lagi laa kot.. cuba tanya chef Rossya..dia SIFUUUUU!!!
hellikonia - eh skrang Helli dah abih pantang kan? hehehe best ehh..tu laa lg pedas lg sedap kan..
Kak Leen- ye eh kak..tu laa semoga nabia pun dapat melakukan perkara yg sama supaya anak4 menjadi lebih baik dari ummi n ayah dia..insyaAllah..thanks kak for d advice..
psttt alahai cian dia..meh bwk mangkuk dtg umah nabia..x mahal..satu mangkuk rm5 ja..eehehhe..
Za - huk alohhh bukan ke kita dah anto dahhh..awak x dapat lg ehhh...laaa abih td bagi sapa ehhh...
sahar+zabar=wani&mimi - ALAAAA x aci laa akak cakap jepun..camna nak balas cakap TERIMA KASIH dlm bhs jepun ehhh... mahap ibuk..saya budak baru belajo
wmdhafidz - nabia pun sejak kahwin nih laaa br pandai makan..sekali rasa nak rasa lagi youuuuuuuuuuuu...hahahha...
Phalinn - alahai ciannyaaaa...akak baru ja makan maggi pg td..teringin nya pasal! alaaa masak tocu nih Phalinn tutup mata sblh pun leh buat..cuba try test tengok!!



Monday, 8-Jan-2007 01:22 Email | Share | | Bookmark
HAVE SOME TEA ANYONE?

 
 
Eksperimen lain yg ingin dibuat..lain pula jadinya.. Sebenarnya nabia ingin cuba resepi yg dok simpan lama dalam list tu..APAM INDON yg MAMAFAMI cadangkan telah menjadi APAM ROSE MEKAR dongggg!!! ya ampun mama..Ngak sengaja dong!!

Stok telur dan santan yg limited membuatkan nabia mencuba resepi yg juga tersimpan dalam buku hikmat ku dan sudah dicuba oleh rakan seperjuangan..namun masih belum dicuba hingga kelmarin..dan alhamdulillah satu adunan nih nabia dapat dalam anggaran 30 lebih acuan mufin sederhana..sebab masa buat nih stok acuan mufin sederhana kehabisan..so dicampur tolak dgn mufin bersaiz besar..itu laa anggaran yg boleh nabia hitungkan.. Terima kasih buat empunya resepi yg nabia pun tidak tahu siapa..eheh ya ampun ibukkk...

Thanks Sue..resepi nih dah pun aku buat..n alhamdulillah memang sedap!! Anak4 makan tanpa henti..pagi dikukus..tengahari sudah licin!!! Mereka pun pembantu2 setia ummi...start dari tuangkan tepung gula santan..mengadun..sehingga mengukus dan akhir sekali menghabiskan...semua bagi kt depa.. ummi n ayah cuma dapat 5 biji saja..selebihnya depa perabih..you just imagine how much is that?

So ladies n gentlemen(if any) presents to you....APAM ROSE MEKAR!!!




APAM ROSE MEKAR/HALUS GEBU
Bahan
3 biji telur
250 gm gula
100 ml santan atau fresh milk
300 gm tepung gandum
1 s/k ovallate
pewarna [merah/hijau/kuning]
1 s/k vanila essense
acuan kertas

Cara:
1. Telur dan gula di pukul sehingga gebu dan ringan.
2. Masukkan ovallate, santan ataufresh milk dan tepung gandum. Kacau sehingga rata dan sebati.
3. Bahagikan kepada beberapa warna yg disukai. Masukkan pewarna dan kacau rata.
4. Panaskan kukusan. Biarkan mendideh.
5. Masukkan acuan kertas dalam acuan agar2 yang kecil.
6. Sudukan adunan yg berwarna-warni berselang seli kedalam acuan kertas.
7. Masukkan acuan kecil agar tu kedalam kukusan dan kukuskan selama 10 minit.
8. Bila dah masak, keluarkan kueh dari acuan kecil agar2 tadi dan hidangkan.


Quote:

MamaFaMi - senyum lebo sambil tunjuk peace tu haaa kat mama..ehhehe..rasanya resepi nih sama ja dgn apam indon mama kan..cuma apam indon lagi byk telur..ovallete abih? uk alohhh klu sebelah tingkap jek kita harus kuhulurkan barang sesudu dua..ahhahaha kemut gak satu sudu ja? (saja ja sakat nih..kuikuikui)..alhamdulillah..sejukkkkkkkkk cam ada aircond!!
Sweet Frosting - Buat...jangan tidak Shida...asik cupcakes..mufins n cakes ja..skali skala pekena apam gebus nih..Shida buat sure lg gebus mebus!!
Kuchai - bertuahnya adik sorang nih!!! apam cino yo...kira ok la tu..sebab yg tukang buat nih pun ada darah cino!!!...ahahhaaha
Hellikonia - pehhhhhhh sodap tu..harus kubuat nanti..
sahar+zabar=wani&mimi - alaaa nak duduk kat sebelah akak boleh? ehhehe leh dapat makan sokmo!!
Phalinn - bener donggg..selamat sudah mendarat dalam perutku dehhh...


Thursday, 4-Jan-2007 02:11 Email | Share | | Bookmark
M.A.L.A.S

 
Kenapa malas suka melanda diri? Suku kata MA-LAS=MALAS!! Bila penyakit nih melanda..satu kerja pun tak menjadi..buat laa macam mana sekalipun..diri tetap tidak bergerak..diri tetap x berganjak..kengkadang dok terfikir sorang-sorang..kenapa boleh malas? kenapa boleh tak ada mood? kenapa tak boleh buat apa-apa? cuba tepuk tangan sebelah tangan..berbunyi ke? kalau berbunyi hebat laa diri mu kawan..sebab buat la bagaimana pun sebelah tangan tak akan berbunyi..so tepuk dada tanya diri..fikir punya fikir..pastinya ada cara supaya tangan sebelah tadi boleh berbunyi..cari punya cari..tangan sebelah lagi tu pasti mampu merealisasikan aku nih..so apa ada hal..angkat saja laa tangan sebelah lagi tu..tepuk sekali..HAH bunyi kan? semudah kupas kacang dan masukkan ke dalam mulut!

Hahaha...pasti ada yg tidak paham apa saja laa si nabia nih nk cuba sampaikan..mudah saja! bila M.A.L.A.S melanda..tak payah nak pening-pening kepala..tak payah nak susah-susahkan diri..kita hanya perlu mencari faktor yang boleh menjadikan kita R.A.J.I.N..faktor tu pun bukannya susah..sentiasa berada di sekeliling kita saja..bagi nabia sendiri..ANAK-ANAK sentiasa menjadi pendorong! ANAK-ANAK sentiasa menjadi peledak semangat!Bila tak ada mood..hati yg berat terasa ringan ja menatap muka anak-anak..contoh terdekat bila depa nak makan..ummi pulak malas..kalau dilayan malas tu..apa yg depa nak makan ye dak..so nak tak nak ummi masak jugak..kengkdg kengkawan selalu berkata.."intannn..rajinnya ko masak..camna ko masak eh anak ramai..x penat ke..sempat ke.."dan pelbagai lagi persoalan..dan nabia hanya mampu menjawab "anak nak makan.." ehhehe ..

Bukan niat nak berlagak..nabia pun sentiasa ada penyakit M nih..tu yang satu hari dok berkata-kata..dok tertanya-tanya..KENAPA? Tu yang ada masa lajuuuuu ja enjin bergerak..ada masa pakai gear 1 pun merangkak-rangkak gak! HAHAHAH!Tepuk pipi tanya diri!!


PSSSTTT...YA AMPUNNN NABIA TAK ADA GAMBAR-GAMBAR MENARIK UNTUK DIKONGSI BERSAMA..DEK SEBAB M.A.L.A.S YANG MELANDA..BUKAN MEMASAK..TAPI MENGAMBIL GAMBAR..GAMBAR RAYA ANAK-ANAK PUN TIADA..MASAKAN PAGI RAYA LAGI LA TAK ADA..MAAF DIPINTA YE..CUMA DOA BUAT SEMUA..DENGAN KEHADIRAN AWAL MUHARRAM YANG AKAN MENJELMA TIDAK LAMA LAGI..NABIA DOAKAN KALIAN BEROLEH KEBAHAGIAAN,KESEJAHTERAAN,MENDAPAT REZEKI DAN RAHMAT DARI ALLAH SWT..
SEMOGA TAHUN BARU YG AKAN MENJELMA MEMBUATKAN DIRI KITA MENJADI LEBIH BAIK DARI SEMALAM..INSYA'ALLAH..


gambar bunga nih amik kt Tasik Titiwangsa semasa bawak anak4 jalan-jalan di pagi hari..terasa gambar tercantik yg pernah nabia captured... kengkonon ja nihh..


Quote:

Elin - insyaAllah..terima kasih ye elin..same to you dear..
Unnamed - Alhamdulillah...ingat nak ckp x sedap td..heheh..thanks for trying ehh..thanks to my SIL too..hmm mahap bertanya tapi ekau nih sapo namo ehh...perkonal diri sket..ehehhe..forum CARI eh..bab war-war nih sgala no hal..mmg dilotak di sini utk dikongsi bersamo..silo yo...jangan memalu...ehhehe..
Edoras - GO EDORAS GO!! semoga rajin kembali ye...
Nic - same to you dear...
MamaFami - thanks to you dear sis.. for you..
Rozeela - AMINNN...InsyaAllah..
Sweet Frosting - AI AI SIR!!!
++ FarEast PhotoWorld ++ - seriously BEST! hahaha..thanks for 'visiting'..
Mommy d&d - pulakkkk..aahahhaha..start engine yuk!
Za - masa masih panjang..masih boleh wish..ehehhe
~F&Z~ - aiya wa pun tatak tau lorrr..ada petua ke kak bg R sket...



[<<  <  1  2  3  4  [5]  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net