By: nabialishad azin

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  [4]  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Monday, 26-Feb-2007 09:30 Email | Share | | Bookmark
ALAMAK!!KENE TAGGED!!

NGELAT EHHH...TAGGED ORG MASA ORG CUTI...JAGA DIA...MMG NAK KENE MAMAFAMI NI

Hmmm...so this might be my weird thingy that i like the most!! 'cause you know why? I'M WEIRD PERSON!! dunk dunk!!

1. Suka bebeno pakai selipar! Tak kisah kemana..datang kerja..selipar! jalan-jalan..selipar! kenduri..selipar! Erna so lucky sbb masa jumpa nabia tempoh hari baru saja balik interview..so proper laa kan..

2. Cukup tak suka orang lain tolong masak bersama di dapur kecuali kenduri atau sedara mara datang ke rumah.. sebab tak suka laa bila ada yg tegur sana sini masa memasak..lepas masak depa nk tegur NO HAL! weird huh?

3. Kalau dah mula buat sesuatu misalnya pakaikan baju anak4..then ada phone call ke apa ke yg buatkan kita terpaksa angkat call tu dulu..tak suka orang sambung keje nabia pakaikan baju anak4..ahahaha mertuaku selalu terkena.. ampun mak..menantu mak mmg weird!! So will always make sure all the jobs i've been doing is done!!

4. Haaaa yang nih paling tak tahan..anak4 selalu terkena..nabia nih cukup pantang bila kita tgh duduk2 berehat ke kan..anak4 yg duduk bertepek dekat kita tu suka sgt laaa tercuit2 kakinya ke kaki nabia ke..cam ulat ternguit-nguit.. mak cukup geli wehhhh!!kengkwn cukup pelik sbb seronok kata depa geli-geli gitu..

5. Suka memasak tapi tak suka makan sungguh-sungguh apa yg dimasak tu..just enjoy tengok org lain makan.. tapi orang lain masak cukupppppppppp suka makan...

6. Suka membasuh baju but then tak suka melipat baju.. hubby selalu terkena sebab baju yg baru sahaja dipakainya..disidai tempat yg tak proper..akan terus nabia ambil dan dibasuh!! dah tuuuuuu sapa suruh sepah2..mana orang tau! ya ampun banggggg...

So MamaFami hope you satisfied ehhh...x boleh tagged orang yg sama ehhh... ada intention tagged mama balik aci? So nih list yg ku ingin tagged...maaf ye kalau orang lain dah tagged you all:

Nadia
Mai
Che Sakura
Sabrina
Hellikonia
Syah,Sya & Syahmi

Rules: People who are tagged should write a blog post of 6 weird things about them as well as state this rule clearly. In the end, you need to choose 6 people to be tagged and list their names. Don't forget to leave a comment that says 'you are tagged' in their comments and tell them to read your blog.


Quote:
..halaaaa jangan marah lorrr..hehehe..kita x perasan..bila dah tagged baru perasan ada yg penah ditagged..so xpe laa ehh layannnnnnnn..hahaha..ampun ibukkkkkkkk!!


Friday, 16-Feb-2007 09:49 Email | Share | | Bookmark
BERCUTI...HORAY!!!

Maaf ku hulurkan sekiranya ada kekasaran atau kepincangan kata-kata ye...bukan pa...nabia nih nk bercuti selama seminggu..bawak anak4 jenjalan balik kampung..ooo ooo balik kampunggggggg...hei hei hei balik kampung...hahahaha...poyo je eh..

So 'umah' yg x berhias nih makin suram laa tanpa hiasan-hiasan..(kononnya)..insyaAllah selepas seminggu nnt nantikan kemunculan projek-projek hatta experiment yg ntah jadi ke tidak dari ku yaaaaa...hahhaah konpem poyo! hantam ja laaa ye dak..

So selamat bercuti semua...semoga hari-hari anda lebih ceria dan bermakna dari hari ini...wallahualam..

ummi x sabo wehhhh nk balik jumpa bonda yg jauhhhh...Makkkkkkkkkk ere i comeeee bebeh!!



Quote:
..thanks to all wishes..now alhamdulillah nabia selamat sampai ke KL..but akibat perubahan cuaca dan perjalanan..demam melanda kami sekeluarga..heheh but for ummi..demam puas! sebab balik ke Johor Bahru..tempat tumpah lahirku.. ..so jom kita meriah kembali sbb now ummi still fresh!!...


Monday, 12-Feb-2007 05:30 Email | Share | | Bookmark
KESIBUKAN..

 
 
Ni laa yang dinamakan kehidupan..sama ada kita sibuk dgn kerja-kerja harian..atau kita sengaja menyibuk-nyibukkan diri dgn kerja-kerja harian...Anda di dalam kategori yang mana? Hanya dirimu dan Allah Yang Maha Esa sahaja yg mengetahui..wallahualam..

Waduh waduhhh..terasa lama sungguh tidak update apa-apa ye..x sempat..nk ziarah 'umah' kengkawan pun x sempat..maaf ye kengkawan..bukannya nabia mula menyombong tapi sibuknya keje-keje di opis nih mengalahkan keje-keje menteri... tetiap hari menjenguk dulu melihat 'umahku' ini..tapi x berdaya nak hiasinya lagi..ehhehe..

Hari nih keje agak berkurangan..so alhamdulillah ada juga kelapangan..tapi hr nih saja nk show off sikit breakbox/lunchbox nabia pd minggu yg lepas...hahaha gigih sungguh wehhh nabia amik gambo!! so jamu mata ye sblm nabia update gambo2 lain...insyaAllah...


Quote:

MamaFami - sadin DIPAKSA rehat sebentar..mengalami kecederaan yg teruk!!
RaqynRafiqin - insyaAllah...will do..no worries...eheheh
Mommy_d&d - hahah now rindu dah ilang kot ehh..sbb smlm dah ketemu..cewah..ahahah..
Meorjay - SETUJU!!
Sweet Frosting - rasanya skrang nih Shida tidak berapa sihat..so jom kita doakan semoga Shida cepat sembuh dr kejutan kemalangan kereta beliau.. cepat laa sembuh yang...kuatkan semangat k..
Cak - pm nabia sedas..insyaAllah ku membalasnya..xleh published kt sini..bahaya! hahaha..kalah artis wooo..
Kuchai - alhamdulillah..beruntung ku mendapat adik sepertimu..muaaahhhh!! ehhhe..
Jeff - ..yang tinggal hanya laa secebis semangat dan sekepal keazaman..pehhhhh akak pun pandai bermadah dekkkk...hahaha..
Unie80 - JOMMMMMMMMMM...pantang Hang Li Poh diajak nihhh...ahhaha..
Rinnchan - pehhhh caya laaa power rangers pun kalah kann...
Hellikonia - hahahaha kita dh balas pm awak tau!!


Tuesday, 6-Feb-2007 07:56 Email | Share | | Bookmark
THRILLION OR MORE THANKS TO MAMAFAMI!!!!

Thanks mama!!! terasa nk cium tanganmu kerana hati ini tersentuh dgn usahamu..ecewahhh jiwang sehhh... I'm seriously touched..deeply down under d sea!!!

Mind me ya people!!...sungguh nabia x menjangka mama akan buat sebegini..ehehhe..Buat pengetahuan semua latest tag nabia yg nun duduk di atas sana adalah dari hasil kerja seni MAMAFAMI.. promo sketttt...caya laa bebeh...i'm speechless..really!!

So xnak cakap byk...just enjoy my new tag people!!
FOR YOU MAMAFAMI!!


Quote:

...thanks to all comments...all compliments goes to MAMAFAMI!!! jangan laa jeles-jeles yeee...
secara kebetulan mamafami sedang mencuba skill2 seni beliau...so sesapa nk mamafami buatkan tag..lepas nih mamafami buat biz laa kan mama...hahahaha..untung woooo..tu dh panjang list mama tu haaa ..


Monday, 22-Jan-2007 02:01 Email | Share | | Bookmark
TERCABAR!!!

 
 
Hihihihi..sure terkejut ehh tgk topik gitu..heeheh bagi nabia konsep tercabar dan dicabar dlm memasak nih perkara biasa..sebab keinginan mengetahui dan diketahui tu yg membuatkan kita sentiasa bergerak ke hadapan tanpa mengira rintangan dan halangan yg melintas di depan mata..ahhh dia mula dahhhhh...hihihi..ya ampunnn nabia start merepek pepagi hari nih...

Kes tercabar kali nih..datangnya dari MamaFami pula..antara sifu yg nabia amat hormati.. tunjuk ajarku sifuuuu!!! Tempoh hari berkobar2 melihat mama dan cakoi-cakoinya.. so pe lagi..terus gerakkan enjin..

rintangan pertama..adoiii tepung tinggal sket pulak!! campur sana sini dapat jugak 400g tepung gandum dan ini laa tepung terakhir ku pada tika itu..hahahah..mcm laa dok jauh dr M'sia pdhal nk ke kedai tu jalan 10minit ja..hahhaa..so teruskan juga..kes tercabar dah nihh!!! dgn hari yg mendung dan sejuk ku teruskan jua menguli..

rintangan kedua..alamakkk nabia dh tersalah bahan..patutnya masukkan yis tapi nabia tersalah baca masukkan baking powder..hhahaha mana laa cakoi ku nak gebus..camna nak di'adjust' kandungan tepung segala nihhhh..huhu..akhirnya ku hantam jua dgn apa yg ada depan mata..

rintangan ketiga..aduhaiii salah baca step pulakkkk..patutnya kucampurkan dulu bahan-bahan lain baru dimasukkan tepung sedikit demi sedikit..haduuuu THE BIGGEST MISTAKE!!! nih laa akibatnya kalau tak study dulu..sikit baik SPM lepas!!

Tapi kes 'hantam saja laa labu' tu terhasil jua cakoi version ku ini..hahaha...so ya ampunnnn
mama..nabia dah 'rojak' kan resepi mama!! ampunkan daku ibuk!!So kengkawan kalau nk mencuba dipersilakan..sbb insyaAllah menjadi..tapi kali ni tangan nabia x berapa 'sejuk' kot nak menguli..hahaha salahkan tangan pulakkkk..camana sekalipun..rasanya sedap! cuma rupanya sahaja tak rupa cakoi orang dok jual tu haa.. nabia copy n paste saja nih mama..mahap ya..



CAKOI MAMAFAMI
Ingredients :
400 g flour
1 cup water
1 tablespoon margarine ~ melted
1 teaspoon salt
3 tablespoons sugar
1 tablespoon condensed milk
1 egg yolk
2 teaspoon dry instant yeast
1/2 teaspoon bicarbonate of soda
oil for frying

Method :
1. Mix water, margarine, salt, sugar, condensed milk, egg yolk, yeast and bicarbonate of soda in a bowl. Stir well.
2. Add in flour, bit by bit till dough can be kneaded.
3. Knead till smooth and not sticky. Dough must be soft. Leave for half an hour, covered with damp cloth. But I prefer to wrap the container with the dough in a clean plastic bag.
4. Roll thin (+- 1/2 cm), if possible into a rectangle shape.
5. Cut to about 1 inch strips.
6. Dip a skewer into water and press a line on the strips.
7. Place one strip on top of the other, the lines to meet.
8. Heat oil. Stretch the strips slightly before putting in the oil
9. Fry till golden brown.


Quote:

Elin said this is as kayu mamak..
stROZze said this is as char kueh (kuih goreng)... org pantai timur panggil roti keramat..
rinnchan said this is as Pak Tongku...


Quote:

Za - nak tau best ke dak..give it a try!! tapi klu kat luar sana ada jual cakoi..cuba laa Za beli skit..sedap woo..ehhehe..
Hellikonia - cicah dgn sos cili ja..nak cepat nya pasal..ehheeh
Mommy d&d - ku menunggu cakoi mu muncul juaaaa...
MamaFami - hohoho so kira leh dpt berapa markah nih sifu? hehehe jangan laa failed kan ye.. lakuuuuuuuuuuuuuu..
Zakiah - kalau ekau nak apam den..ekau datang umah den..apam nih xleh delivery..berkepam jadi ehh..hahahha..
Nic - hoho nih hentam2 skali keluar sgala kumat kamit di mulut woooo...hahaha
Chenorms - hahaha tu laa dianya klu ada yg mencabar nih haa..lajuuuu ja nabia eksperimen!
pssttt akak cicah sos cili ja..kes maleh godeh cicah lain..lgpun akibat frust cakoi kurang menjadi sama...hahaha
Che Sakura - camna eh rupanya cakoi inti kacang merah? leh laaa che sakura try dulu..tunjuk sket br teman tiru lak..aci?
Zack - tu dia aihhhh takut sungguh teman kalau cik zack sorang nih dh start engine dia..pehhh turbooo..kalah nabia yg pakai RX7..pehh x mau kalah gak woo..hahaha...
pssstt good luck dik ehhh for your exam!!
Kak Kuzi - kira boleh laa makan kak..tapi x real cam cakoi sebeno laa nih..hehehhe..jom cuba seround..
Kak ishzah - pehhhhh tul laa kak..power rangers pun kalah!!
psssttt akak dh buat awat x tepek kt fp nihh...show off sket maaa...
Kak ros/zana - huhu..ajo laa kita nk buat kaya tu guano lak kak?
Kak rossya - semut pun takut nk bersarang dlm cakoi tu kak...hahaha..
Cakcibur - howaaaa ini olang sudah kembali!! kaki tangan dah lari merata dahhhh tu yg lomah semangat den nk mengejo!! hahaha..
Leezsa - sama laaa kitaaa..kalau beli cakoi nih org KL suka bg cicah manis tu..kita suka bebeno cicah sos tu haa..kannnn..kannn..kannn jenet kannn...
Kuchai - alaa kuchai try laa skali round..leh belajo tips lak dgn kuchai bg rupa tu menjadi..mak x pandai laaa...
Yangmazni - cakoi versi nabia nih kak...sbb takut laaa dia main nyorok2..x gebus cam dok beli tu haa..ehhehe..jom laa kak..cuba seround!!
pssttt selamat datang yee...
Kak Leen - tu camera trick je tu kak..eheheeh..
Edoras - haaaa molek sangat laa tu..apa kata edoras pulak menyahut cabaran!! pantang anak lelaki dicabar nih!! NABIA CABAR EDORAS BUAT CAKOI!! pssttt amcam ada berani?
Che Sakura - haduuuu cam sedap je bunyinya nihhh...insyaAllah akan ku cuba jua tapiiiiiiiiii setelah melihat dulu bagaimana adik sorg nih buat...hahahah kene jugak tuuuuuuuu!!!
pssttt nabia nih ikut2kan lagi x pandai pa..nih br merangkak2 belajo..so ajarkan ku sifuuuuuuu
Kak Muni - wa'alaikummusalam wbt...alhamdulillah kak muni selamat tiba ye..nanti akan ku ziarah page mu..mmg 1st time kak..tapi x nampak ayu cam org dok juai nuuuu...btw thanks a bunch dear sis...
Elin - wahhh ada memacam panggilan ehhh..thanks dear fyi..kayu mamak pun kayu mamak laaaa ye dak..
~F&Z~ - sedap ehh kak..nabia biasa dgn sos cili ja..kene gak try kaya nih ehh..
mama akim n twin - ooo iye ehhh..alhamdulillah dh setahun ye dak.. ehhe x jadik pun licin sepinggan!!
Azza - nih akibat x pandai laa jadi memandai nabia nih azza wehhh..hahaha..
Shida - hoho kene rajin gak laa yang...klu beli kat kedai..rugiiiiii..dan kurenggg..buat sendiri pueh hati..kannn jenet kannn kann...
stROZze - huii byk rupenya nama gelemer cakoi ehhh..kini baru ku tahu..macih dikkk..
Meorjay - alhamdulillah ada gak org suka ku menyongel ehhh.. thanks yeee...come again gituuuu...
Ouled Kenitra - sepiring? ne lehhh buat pun sepinggan abih..bg piring kosong je ehhh..hahaha...gurau yee..
Kak Zar - hoho payah nih kalau dh terpaut!! ahhaha best term tu "cakoi tercabarmu"
~ Che Sakura ~ - alahaiiiiiii terharu akak dikkkk...huhuhu terima kasih laaaa yang..no rush ye ling..cian mama kang..nyusahkan jaaa..
rinnchan - hoho mari mari kita cabar diri!! hahah ye ehhh aduhaiii byk bebeno nickname cakoi ni rupenya..



[<<  <  1  2  3  [4]  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net