By: nabialishad azin

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  4  5  6  7  8  9  10  [11]  12  13  14  15  16  17  18  >  >>]    [Archive]
Tuesday, 12-Sep-2006 09:07 Email | Share | | Bookmark
SOKMO ZOO

bambi malaysia..eheh
kerbau paling kerdil dlm dunia..x tipu woo
aduhaii dahaga sungguh!
View all 10 photos...
Minta maaf dipinta kerana kerja2 memasak tergendala pd minggu yg baru berlalu..nabia ke kg mertuaku ada kenduri potong jambul n tahlil..x dapat nk 'berxperiment' so there's no updates for this week..nk amik gambo kenduri tu pun x sempat coz dah dok kelek dgn anak4 n mmg tui2 menikmati juadah kenduri..wakakak tetau ja laa klu dh namanya kenduri sure suma msakan kegemaran terhidang..ecewah..

Tapi kali nih nk tepek gambo2 ms kami ke zoo last 2 weeks..gambo2 binatang yg nmpk aktif..coz lelain tu esp harimau, singa, gajah, zirafah, beruang x brp aktif..tido..nguap..lemah ja tgknya..anak4 nk tgk pun bosan ja..sket baik ada penyelamat zoo negara sbb depa dh buka semula aquarium ikan..tp masih belum meriah dgn ikan2 lain..cuma ada laa bbrp jenis ikan yg dok ada..so anak4 kembali xcited...pehh best! so tgk laa ye bbrp gambo x sberapa nih..




Quote:

Kak Muni - ehehhe tu laa dianya..kusyuk memasing tgh mkn..kalau posing ala jeniper lopez tu mau nabia pengsan di situ..akakakka..
Kak Rossya - alaaa tu aaa dek sbb bz dgn anak4 x sempat nk amik gambo juadah kenduri...ehehe..kene guard anak4ku takut kacau kenduri periuk belanga sgala lorrr.. bila kenduri depa lg x terkawal..huhu..
Hellikonia - yuppie zoo ulu klang..serius betul sbb ntah laa zoo kt malaysia nih..asal xleh ctrl ek bau tu..
pssstt thanks a lot for d info..kene masuk list nih..sbb fave anak4 kn...
Phalinn - alorr mekacih laaa..amatur lg nih haa..x geti nk amik gambo elok2..dh function camera pun ciput ja..but kene laa guna sebaik mungkin kn..ada rezeki kene laa beli lg canggih..jeles tgk gambo2 yg Doc sorg nih amik.. mekaseyyyyyyyyyy!! ala ala alleycat gitu..
Kuchai - pe kata g lagi nnt..seronok..tp suggest kuchai g mlm weekend coz depa ada nite' show..siang2 dok tgk byk binatang asik tido ja kjenya..
mummy jam - really? I thought that only hubby and me like to go there..
silvershadow - alaa uda..kami xtau nak ke mana..bebudak nih pun dh pandai demand..cam tetau ummi n ayah seminggu dua hr ja kt umah full time.. cian ye bz..xpe for bigger investment what...
Edoras - eh bukan nabia dh letak kt bonet ke...lorrrr tercicir upenya...sowi laa ye x prasannnn..
MamaFami - bukan bebudak ja mama..mak bapak budak pun suka! pssttt mama..bukan selalu maa kenduri..minggu nih xde update coz nabia lupa nk bwk memory ke opis daaa.. me being a forgetful ummi...hmmm kot...cewah xnk ngaku lg tu..


Sunday, 3-Sep-2006 06:26 Email | Share | | Bookmark
HASIL BANTUAN NABILA

mlm smlm terasa nk buat soya bean drinks..fave anak4..n xtau kenapa Nabila tetiba dtg membantu..she is such a helper to ummi..huhu terharu tgk..n dok terfikir dh beso ke anak dara ummi sorg nih.. baru ja 3 thn stgh..so nih antara hasil kerja dia jugak.. so enjoy ya..



Quote:

MamaFami - abih camno? beli ja lorrr... as easy as that..alaa mama nih..tofu mama leh experiment.so sure suka buat soya drinks lak pasnih..camno bleh? eheks..
Kak Rossya - mcm tua bebeno laa akak tu pun..Nabila tlg perabih ja bleh dak nenek?
hellikonia - x penah jumpa lg laa kt kedai elektrik..mahai dk regenya? mmg selalu buat sbb anak4 suka minum..tp traditional way laa..uhuk..
Edoras - uk alohh..pintu sentiasa terbukak loorr..tp kene tlg buat sama dulu laa br boleh minum.. baru pandai maaaaaa..amcam?
che sakura - thanks coz visit me disini.. ooo yek..abih kalau minum tawar jk laa ye rsnya ke atau sakura letak gula ms nk minum ja..hmm menarik gak tu idea..x terpikir teman..thanks a mucho dear..
Kak Liza - mmg selalunya bulan pose laa tercari2 di bazaar ramadhan kn..tp rsnya x lagi sbb nabia dh boleh buat sendiri..yahooooooo..bak kata anak sedara SAVEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE...
mummy jam - camtu pulak yek.. pembawakan budak org tua2 cakap..
Shah, Sya, Syahmi - thanks to visit me dear..klu camtu harus dicuba buat sendiri tu..pueh hati Syahmi minum nnt..hasil 'air tangan' ibu kannnnnnn.. tapi kalau kt sna mudah dptkan soy milk maker baik guna tu ja..mudah maaa..
azza - laa yeke..kuikuikui dok ingat azza g family trip ja..hmm psl twins nabia tu mmg laa alhamdulillah..sbb kepala danial sebelah kanan lekuk then danish sebelah kiri n bila kami mcm match2kn mmg make sense depa bercantum before..tui2 kuasa Allah..lgpun depa ms lahir nabia br ja 7 mths(30 weeks) preggy n of coz depa masuk NICU(specialist ward for problem babies). Danial dlm incubator 3 weeks n Danish yg byk problem stay sampai 5 weeks.Sedih yg amat ms tu..coz ms tu dlm pantang(kene ulang alik ke spital tgk twins) n ada Nabila kt umah dok dgn ayah n nenek dia. Yg paling kami x lupa..Danish penah terhenti degupan jantung dlm few minutes n cepat2 doc kt situ covered..ms tu x dpt byg camna..siap amik air tulang blkg sbb dia byk infection sampai ke otak..but alhamdulilah sgt2 MAHA BESAR KUASA ALLAH sbb anak2 kembo kami sihat segar bugar skrang nih.. bdn memasing walau kurus tp kental..dek mkn x brenti..huhu..Allah sj yg tau betapa bernasib baiknya kami..btw doc yg scan twins kami tu klinik kt kelana jaya dekat opis nabia..doc tu dh xde dh skrang..dunno g mana.. its really experience yg xleh dilupakan sampai bila2..
mama akim n twin - macihhh..aduhaiii bukan tripple tu..kembo sj la mama..kita pun twin boy tu laa penyeri umah..
che sakura - aduhai bercik2 pulak sakura nih haa..puan dh skrang nih..ada 4 handbag lagik..kuikuikui..ooo bagus yek gitu..leh tahan lama..menarik utk dicuba nnt..
kuchai - tu laa..resepinya dh ada..tapi kekuatan nk buat tu lum sampai laa..ehehhe..sbb tgk cara buatnya cam leceh jk tatut mokcik nk cubo! kuchai test dulu aci mak enon dak?
MamaFami - Wa'alaikkummusalam warahmatullah..aduhai mama..sowi laa naa..minggu nih x masak pa..balik kg mertua ada kenduri loorr..a week for rest..
azza - laaa danial ke azza..sowi laa ye dok ingat nurin td.. pssstt..nabia di tmn selayang utama ja.. dekat sgt dh tu..ntah2 pepagi sblm g kje dok bertembung kt jalan raya pun x kenai ek..wakakaka



Sunday, 3-Sep-2006 05:34 Email | Share | | Bookmark
UNTUKMU KAWAN..

kawan sekepalaku kepingin capati..so this is step by step yg selalu aku buat..resepi Auntie Bibi belakang umah..eheheh..org sinkh..thanks a lot auntie...
this is very simple recipe n sedap..kene laa dgn selera kami sekeluarga..selalu aku buat mkn dgn any kuah kari atau any sambal. nih nk tunjuk cara2 buat capati sj..special dibuat utk kawanku yg sentiasa di sebelah di belakang di depanku..muahhahaa..sowi beb ter'emosional'...well here goes..

HOW TO MAKE CAPATI


Quote:

MamaFami - tu laa tu..pepagi bukak fp mama tgk format sama..dh edit gambo lak tu..so ok laa tu sehati sefikir nabia selalu buat guna brown atau white..x penah try campur dua2 laa mama..lg elok ek texturenya? OK SIAPPPPPPP CAPATI MARIIIIIIII..
Kak Rossya - ooo yek..bernas sungguh idea tu..patut laa cepat ja kering nabia buat.. to u dearly sis..
Edoras - wakakaka bakal penyumbang terbeso kedai mamak ini olang looorrr..
kuchai - SIAPPPPPPPP! minum apa inchikkk?


Sunday, 3-Sep-2006 04:48 Email | Share | | Bookmark
NAK MASAK APA?

soalan tu mmg slalu ada laa kalau serius x tau nk masak pe yg mudah n cepat..aci dak? so dok fikir2 last2 MEEHOON SUP dh laaaaa..bahan kebetulan semua ada..so apa lagi jeng jeng jeng campak sana campak sini akhirnya SIAP! cian hubby n anak4 makan ummi masak campak campak ja..wakakak..actually hubby dr last weekend dok lawak2:

NABIA: nak masak pe bang for dinner?
HUBBY: kalau ada laksa ka..meehoon sup kaa..sedap gak kn?
NABIA: aduhaiiii tgh2 mlm ada ka org mkn tu ek? mlm nih simple simple ja boleh?
HUBBY: saja ja laa buat lawak..makan toasted bread pun sedap dahhh..


huhu..kengkdg depa kata lawak ja..tapi dlm hati agaknya nih hubby teringin nk makan..so masakan nih special utk org ngidam.. jgn marah haaa banggg..


MEEHOON SUP
Bahan
serbuk rempah sup adabi
bunga lawang
kayu manis
buah pelaga
bawang merah
bawang putih
halia
serai dititik
daging+ayam dihiris kecil (ikut kesukaan memasing)
meehoon

HIASAN
tahu goreng dipotong2 dadu
daun bawang dihiris
sayur sawi direbus
cili merah dihiris
tauge dicelur sedikit/basuh bersih

SAMBAL KICAP
-segenggam cili padi ditumbuk hingga lumat.
-dimasak atas api dgn sedikit sj air.
-masukkan asam keping
-masukkan kicap secukupnya
-masuk garam gula secukupnya
-masak sambal hingga mendidih.
-lagi sedikir airnya lg pekat sambalnya..

CARA
-bwg merah+putih+halia dikisar halus dan ditumis bersama kayu manis+buah pelaga+bunga lawang hingga naik bau
-serbuk rempah sup dibancuh dgn air-likat2 ditumis sekali bersama bahan tumisan td.
-agak2 bau naik masukkan air secukupnya utk kuah dan masukkan daging potong kecil2 dan ayam dihiris. Masukkan sekali serai ke dalam sup.
-masak sup hingga mendidih n daging+ayam empuk.
-meehoon direbus dan dihidang bersama sup serta hiasannya dan sambal kicap.

Quote:

MamaFami - aloh aloh malu i tauuu.. xde laa mama..suka masakkan sbb dia suka nk mkn..x sedap pun dimakannya tp lepas tu kene terima laa kritikan membina tu..wakakak..
Kak Rossya - blehhhhhhhhh..bak mangkuk! x sedap kalu sendiri simpan laaa haa...


Saturday, 2-Sep-2006 04:05 Email | Share | | Bookmark
FAMILY DAY-OUT

sabtu lepas bwk anak4 ke zoo.. well biasa laa sbb bebudak nih x jemu2 tgk binatang..they learn more than just read n watch tv don't they? tp masih ada yg belum edit gambonya..nnt akan diupdate kt entry nih ok gals..

so balik2 memasing keletihan..anak4 semuanya tido x hingat..ummi n ayah terasa lapar lak..so ummi pun angkat lengan baju n jeng jeng jengggggggg..siap laa set lunch 2.30pm utk hr tu..kenyang sudahhhh..xyah resepi2 laa ek..rsnya biasa ja masak nih..so enjoys!!



lepas lunch..start pulak buat KEK MARBLE KUKUS..tunaikan janji pd my only daughter NABILA..dr jumaat lepas dia dok tanya ummi.."Bila Ummi nk buat kek..nabila nk kek laa.." so dek sbb dia sorg yg pandai nk ckp n demand mcm2 so ummi pun start laa latest experiment (bak kata MamaFami) x tau laa mcm mana kalau Danial..Danish..n Darwisy start pandai demand nnt...bertambah aktif ummi ber'experiment'..huhuu..

well resepi ni dpt dr forum Cari..but it turn out x brp comey mcm forumers Cari yg lain..boleh x sesapa bg pandangan .. awat maaa kek marble kukus nabia jadi lagu nih..aduhaii rasa sedap laa [ecewah angkat bakul masuk sendiri] TAPI keknya jd mengelembung bhgn atasnya n coklatnya x jatuh ke bwh..dia jd seakan2 toping coklat ja..bukan marble..huhu anyone?




RESEPI KEK MARBLE KUKUS
Bahan
1 1/4 cawan tepung gandum
3 atau 4 sudu serbuk koko
2 titik esen vanila - nabia tambah sbb ada forumers ckp kek ni akn berbau telur so ditambah 2 titik lg.
1 cawan gula
4 biji telur
1/4 cawan susu manis - ni memandai nabia tambah sbb nk bg rasa lemak manis..ni ke penyebab kek tu jd gitu?

Cara
-panaskan pengukus
-telur+gula dipukul hingga kembang
-masuk esen vanila
-masukkan tepung sedikit demi sedikit
-ambil dlm 5 s/b adunan td n campurkan dgn serbuk koko dan diadun sehingga serbuk coklat sebati.
-masuk adunan selebihnya ke dlm loyang n barulah dituang adunan koko td sedikit demi sedikit ikut kreativiti memasing-tapi kek nabia x kreatif laaa atas ja dia berkumpul..
-kukus selama 1/2 jam atau sehingga kek x melekit pd lidi.

so sgt berbesar hati kalau ada yg boleh komen kecacatan kek nabia nih..

Quote:

MamaFami - selalunya camtu laa mama..tp ntah napa hr tu R dtg tanpa ditahan2..siap ketuk2 pintu bg salam..kene laa jawab salam..
Kak Rossya - tu laa sis..bila dia request tu aduhaii terus naik semangat nk buat..lgpun rs seronok bila kita dh buat n dia mkn sungguh2..penat pun ilang rsnya..


[<<  <  4  5  6  7  8  9  10  [11]  12  13  14  15  16  17  18  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net