By: nabialishad azin

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  [2]  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Tuesday, 17-Apr-2007 02:24 Email | Share | | Bookmark
WHEN 'R' CALLED..

Lama menyepi bukan bermakna dapur tidak berasap..lama menghilang bukan bermakna perut kekosongan..lama ambil langkah ke belakang ada maknanya..lama mendiam ada hikmahnya..
ENOUGH IS ENOUGH!! Pernah tak anda merasai suasana begini...pelik kan..tapi ALHAMDULILLAH..kerana Allah mengurniakan kita dengan pelbagai perasaan dan emosi yang dikawal sepenuhnya oleh minda untuk berfikir..muhasabah diri adalah perlu bagi membaiki diri menjadi lebih bermakna dan lebih baik dari sebelumnya..wallahualam..jom..kita muhasabah diri yuk.. memacam laaa nabia nih eh..hahaha..no worries..layannnnnnnnnnnnnnnnnn...

So demi rakan-rakan..jom merajinkan diri dengan alam maya...hehe..so resepi yg ni xyah laa teman kabo laa ye..sbb rsnya semua org tau macam mana nk menjala..dan buat kari..nabia pun masih lum expert dengan kari-kari..sbb ada masa mcm jadi..ada masa mcm tak jadi..hehe..Sarapan pagi kami dengan roti jala dan kari daging..Tengah hari masak nasi dulu..sebab nak jalan-jalan bawak anak dulu..then balik rumah..apa yg sempat kufikirkan..buat nasi goreng..goreng karipap frozen..so that what we called lunch!

Sebelum keluar jalan-jalan..nabia sempat buat kek untuk anak-anak.. actually teringin nak buat kek untuk my dearly hubby..coz birthday beliau sehari sebelum tu..tapi dek anak4 yg tak sabar-sabar..tak sempat ummi nak deco cake..dan cake tu pun nampak kureng menjadi laaa..ada pecah lak tu on top..so nak deco-deco pun ummi tak semangat..SO ABANG..LATER I BAKE SPECIALLY FOR YOU OK? note for myself nih!!!

Ummi try resepi yg terpapar kt blog Bro Rozzan..ORANGE BUTTERCAKE BY CHEF ALEX GOH..THANKS FOR BOTH EXPERT!! dek sebab ummi takde real orange..so ummi yg memandai nih dah masukkan sekali orange emalco..ya ampunnnnnnn empunya resepi..it turn out not so nice..not the recipe ok..again mentioned about it..nih salah nabia..memandai..sbb terus hilang rasa butter tu..lebih rasa emalco pulak..huhu terencat selera..heheh..sket baik anak4 suka..tengok abang makan pun dah boleh agak kureng..boleh makan tapi tak boleh banyak..cepat muak..but will do again next time..n make sure next time follow exactly ok?again note for myself!!! Lagi satu kan..disebabkan suhu oven yg terlalu drastik ke buatkan kek kita pecah on top eh..ajarkan ku sifu/!! Kalau oven nabia kocik yo..25L..n misalnya resepi tu 180 darjah dalam 50-60minit..berapa yg patut nabia gunakan untuk oven ku ini eh..tulunnnnnnn..dulu few friends penah describe tapi lupa dah letak mana note tu haa..

So selebihnya enjoyyyyyyyyyyyyyy!!!




ORANGE BUTTERCAKE CHEF ALEX GOH
Bahan-bahannya
200 gram tepung - nabia guna tepung gandum
1/4 sudu teh baking powder
1/2 sudu besar susu tepung
250 gram mentega
5 biji telur
175 gram gula
2 sudu besar orange juice -nabia guna 1 sudu mkn orange juice concentrate SUNQUICK + 1/2 st esen vanilla + 1/2 st orange emalco -->lebih kurang sama dgn Bro Rozzan but me memandai letak emalco..sowiiiii..
parutan kulit limau dari sebiji limau - ku tiada daaa...

Cara-caranya
1. Pukul tepung, baking powder, susu tepung, mentega hingga pekat, gebu dan rata-tidak berbintil-bintil.
2. Di dalam mangkuk yang berasingan, pukul telur dan gula sehingga kembang & pekat (kira-kira 5-7 minit). Kemudian masukkan vanilli, orange juice dan parutan kulit limau kedalam adunan telur dan kacau rata.
3. Selepas itu masukkan adunan telur tadi kedalam adunan butter/tepung dan adun hingga rata dan sebati.
4. Tuang adunan kedalam loyang 8” dan bakar dalam 40 - 50 minit pada suhu 170’C.
Anda juga boleh membakar kek ini dgn menggunakan acuan cupcakes.


Quote:

Kak zana/ros-tu la kak..bila letak emalco tu..mungkin sbb nabia letak terlalu byk kot..rasa oren dia x ori laa..hehe..lg best guna orange ori..ye eh..thanks for info kak eh..nnt nabia cuba lg..br tau setting sesuai..
Kak Leen - OO mg gitu eh kak..hehe ku budak br belajo..alahai jgn laa terliur..nah amik tisu dulu ehh..sapu dulu air liur tu..haha..
Mamazieza - now nabia dh tau..acuan kecik kot ma..segala pengalaman disimpan utk belajar lebih..kan kannn...*wink*
~F&Z~-tricknya senang je kak..digulung2 lepas menjala..sbb slalunya sure ada jala terbocor kan..haha..boleh kannn?
nic-oh pengantin baru..hehe..welcome back!
mommy_d&d-me too laa fren..hehe..ekau punyo pasal apo pun den x kisah! haaa bilo laie nak gorak buek kek tu haa..moh doreh..
kak muni-kuah sagu tu camno kak?hehe nabia x ponah makan laie..
missniceprice2u - nice handbag!hehe
leezsa-x penah tu bila sesekali mencuba terus menjadi yo kang...x cayo ekau cubo yo dulu..hehe
kuchai-haha..kengkonon laa kan..bila M huiihhh nak makan pun maleh!hehe..
mrsjemain-thanks..*wink*
Mummy jam-tu laa mummy..kene try skali lagi nih..kene pakai ori flavour kan br sedap!!
huzadia-cari bebeh..jangan tidak..sure gedeboom bila ko buat..haha
Meorjay-alhamdulillah sedap..kenyang porut gak tau..
aunidayini-later k..nnt nabia email woraits!insyaAllah..
bro rozzan -THANKS BRO..DI ATAS KATA-KATA SEMANGATMU..mmg kene cuba juga sekali lagi satu hr nanti..
jeff-tu laa bro..kira boleh laa ye..hehe..
rinnchan-SETUJU!! hehe..laa awat x habaq..kalau tau boleh buat lebih..hahahaha..


Monday, 16-Apr-2007 03:45 Email | Share | | Bookmark
COME BACK!! (kononnya laaaa..heheh)

Abul Hasan menceritakan bahawa seorang lelaki telah mendengar suara orang berteriak dan mengadu kesakitan di rumah Juha(seorang syeikh).
.
“Aku mendengar suara pekikan di rumah tuan, apa gerangan?” Tanya lelaki itu kepada Juha. “Jubahku jatuh dari atas rumah.” Jawab Juha. “Err..hanya jubah jatuh pun sampai terpekik-pekik?” “Engkau ini bodoh. Jika engkau sedang memakai jubah, dan jubah yang dipakaimu jatuh, bukankah engkau ikut jatuh bersamanya?” Kata Juha.


Assalammualaikum kepada rakan semaya sekalian...
Terasa lama kan nabia x update apa2 di sini..maaf diminta..kerana kesibukan kerja dan juga kerana berehat seketika dari dunia maya.. Terlalu banyak pengalaman yang ingin dikongsi bersama..resepi yang ingin dicuba bersama...cerita yang ingin dibaca bersama..so jalan mudahnya..keep it to myself je laaaaaaaa...

So untuk permulaan ya para ibu..para bapak..nikmati laa masakan mudah dari nabia kali nih.. mudah ja resepi kali nih..tak tengok buku resepi pun masih boleh buat..namo eh UDANG GORENG TEPUNG...cara menggoreng udang nih nabia dapat dr mertuaku..terima kasih mak..nabia byk belajar memasak dari beliau..cuma belajar dalam diam..nabia jenis yg suka tgk org memasak..then diam-diam cuba buat..kalau tak sama baru ku tanya..hehe..penyegan org kedah kata.. So nih dia resepi gorengan mudah dariku seadanya...



UDANG GORENG TEPUNG
Sediakan udang secukupnya..bwg putih+garam+serbuk kunyit(pewarna) sikit ditumbuk lumat..sediakan tepung gandum+tepung beras dengan sukatan agak-agak nisbah 3:1..dan bancuh dengan air secukupnya..letak sedikit pepper(nih ikut kepedasan masing-masing..nak lg pedas guna serbuk cili..agak2 ok)..bancuh semua n adun sehingga mesra gitu.. kepekatan adunan jangan terlalu cair dan jangan terlalu pekat..agak-agak juga ye..then ambil dalam dua tiga ekor saiz sederhana..goreng macam goreng cekodok tu..so siap!


Friday, 30-Mar-2007 02:24 Email | Share | | Bookmark
BILA TAGGING MELANDAAAAAAAA...

Buko yo pintu umah den..tercongok MR TAG mengonalkan diri eh..den tanyo2..baru laa akhirnyo den tau..dak Erna hantar dio..xdo kojo tau dak erna nih!! Anyway terimo kasih yo laa..ekau berjayo mengisi hari-hari bosanku..

So this is from me ehhh..
Yourself: Trusty
Your Hair: Messy? (hahaha)
Your Mother: Talkative
Your Father: Stern
Your Favorite Item: Oven!
Your Dream Last Night: Horror
Your Favorite Drink: Lime
Your Dream Home: Victorian
The Room You Are In: My workstation
Your Pets: None
What You Are Now: Mother
Who You Want to be in Ten Years: Somebody
What You Want to be in Ten Years: Grateful mother
What You're Not: Busybody
One of Your Wishlist Items: Driving license
Your Gender: Female
The Last Thing You Did: Gardening
What You Are Wearing: Baju laaaa!!
Your Favorite Weather: Windy
Your Favorite Book: Comic
The Last Thing You Ate: Junk food
Your Life: Happy
Your Mood: Excited
Favorite article of clothing: Cotton
Favorite color: Blue
School: Friends (i love uol)
Song: A capella

Haaaa..ekau pueh hati dah ko?
So as usual tagging will be continuous girls...The most suitable person is Cakcibur!! So Cak..continue plz!!


Monday, 26-Mar-2007 05:22 Email | Share | | Bookmark
Western lagi?

Ampunkan saya ya para ibuk dan bapak sekalian..Yaaa minggu ini ngak ada eksperimentasi yg dilakukan..Saya kok merasa kurang sihat gituk..bak orang moden kata..apa tooooohhhhh...ngak ada MOOD!! Aduhhh merasa kasihan kepada anak-anak yang membutuh makanan..tapi ibunyaa kok malesss banget dehhh..langsungnya western style lagi yg ibuk hidangkan!! waduhhh ku kira sudah pandai yaa berbahasa inggeris!!

Amcam..jadi ke ehh bahasa indon nabia nih.. seronok woo sekali sekala cakap bahasa indonesia..sedap didengar..heheheh..ok kita tukar tune.. sungguh laaa minggu nih x larat nk masak bagai..dlm peti ais pun ada 'limited edition' ja brg2..hahaha..so western lagi laa minggu nih..so xde laa lengkap mana...sekadar untuk tatapan semua..hidangan ringkas bila tak tahu nk masak pe..gunakan resepi Kak Liza..thanks sis.. akak sorang nih mmg orang yg tak lokek dgn ilmu..alhamdulillah terima kasih byk sis..mmg sedap! cuma nabia buat hitam sgt la pulak.. biasa laa amaturrrrrrr!! Sorry Kak Liza..teman copy paste ja nih..hehe..



BEEF STEAK
Bahan
500 gm daging steak/tenderloin [bersihkan]
1 s/b kicap pekat
1 s/k madu/gula
1 s/b sos plum - den takdo mondo nih..den ganti an dongan sos tiram..aci yo?

bahan kisar
1 s/k lada hitam
3 ulas bawang putih
2 ulas bawang
1 batang serai
1 inci halia

Cara:
1. Daging dipotong lebar setebal 1 cm [1/2 inci].
2. Gaulkan semua bahan yg disediakan dan perapkan selama 4 atau 5 jam.
3. Masukkan semua bahan dalam non-stick pan dan tutupkan dgn tudung.
4. Masakkan atas api sederhana sehingga air kering dan daging lembut.
5. Angkat daging dan sediakan sos.

SOS LADA HITAM
Bahan
1 s/b lada hitam
1 s/b tepung jagung ] - den pakai tepung gandum yo..stgh sudu..tpg jagung habih..leh yo?
1 cawan air ] bancuhkan
1 s/b sos tomato
1 s/b kicap pekat

Cara.
1. Gunakan non-stick pan yg merebuskan daging tadi.
2. Panaskan semua bahan termasuk bahan lebihan daging dalam non-stick pan tadi.
3. Bila mendideh, tuangkan dalam mangkuk dan sediakan sayuran untuk hidangan.

COLESLAW
bahan
1 biji kobis manis kecil [yg ada warna hijau muda sikit tu]
1 batang karot
1 labu bawang besar
1 cawan mayonis
1 s/k serbuk lada hitam
1 s/b jus limau kasturi - den guno lemon..stgh sudu..takut masam bona..
garam secukupnya

Cara
1. Racik/cincang halus semua bahan sayuran.
2. Gaulkan sebati mayonis, garam, jus limau dan serbuk lada hitam.
3. Gaulkan semua bahan dan sejukkan sebelum dihidangkan.


Quote:

mommy_d&d - hahahaha tergolek-golek den golak wehhh..poning ado..muntah ado..sobab makan x honti2!! hahaha
RaqynRafiqin - apolak sikit yo..konyang ko?
mamazieza - Juling mata hitamku!! me like too!!
MamaFaMi - Malaysia negara majmuk!
Kak Leen - trimas kak leen..lagi sedap kalau kak leen yg buat!
Jeff - pakanamaaaa...apo lak cari!! buek yo seround!!
kuchai - bukan kentung kentang lagi..dah tahap ketempiung ketempiang dah aihhhh!!
Wanda - alahaiii bukan payah..blend skali bahan..perap..sampai masa bakar dan siap!!
Kak zana/ros - M punya pasal kak..nk masak nasi berlauk bagai pemalaih!!
Kak Sabrina - aduhaii jangan laa jeles ye..bila tercabar minda dan selera kene buat sesuatu tu kak!! BAHAYA!
Marcia - lagi banyakkkkkkkkk dalam 'umah' sifu bosa lain...
Aliza- SETUJU!
pssstt ye eh..kerapu murah ke tambak murah? teringin laaa pulak..
Kak Noor - western lagi snang banding masakan lain kan kak...hehehe..
leezsa - haaa jangan tidak yeee...pehtu show off kt fp..leh ku jamu mata!!
Kak Muni - yaaa ibuk masuk cenel yg betul nihhh..jangan ubah cenel lain yaaa...betul nihhhh!! boleh laa kak for beginner kan...
pssstt thanks kak..alhamdulillah memang sejuk perut nih ngandungkan depa..
~ Wanie Sakura ~ - wahai adinda ku tercinta..badan kekanda mmg betul pun mantap!! siap ada handset2 laie!!
Hellikonia - laaa ye ehhh..ingatkan sama!! x pernah terfikir hari tu!! thanks eh sis..ada gak idea nih ha..
Ida Natrah - tabikkkkkkkkkkk tabikkkkkkkk ke hadapan tabik!
mommy_d&d - ekau nih mmg xdo kojo..kono eh nanti!!
Huzadia - aiyaaaaa hang geram kt aku xleh laa..marah azrul kang!!
~F&Z~ - tu laa kak..yg timur nak ke barat..yg barat nak ke timur.. tapi xkan ku lupa ketimuran!!


Wednesday, 21-Mar-2007 02:20 Email | Share | | Bookmark
SELAMAT ULANGTAHUN SAYANG...

Alhamdulillah bersyukur kepada Allah...atas kehendakNya jua dapat kami melihat anak4 membesar sihat dan ceria..sorry ye ummi post backdated entry dah nih..
My twins birthday today!! Tak tertahan hati ini merasa sayu pepagi hari kerana anak kembar yang dilahirkan dengan hanya seberat 1.6 dan 1.5kg sahaja pada 21 March 2004 yang lepas..kini ALHAMDULILLAH telah pun bertambah setahun lagi umurnya..now they turn to 3 yrs old!! Hanya Allah sahaja yg mengetahui apa yg kami lalui dalam membesarkan mereka..segala rintangan dan cabaran ummi dan ayah lalui adalah kenangan termanis buat diri kami..gembira dan bangga tidak terluah dengan kata-kata dan dengan harapan semoga anak-anak membesar dengan sihat..ceria..cergas..cerdik dan byk lagi sepertimana ibu bapa di luar sana..ye kan... sama-sama laa kita berdoa..insyaAllah..

Seperti biasa juga..kami akan menyambutnya secara sederhana kerana kami cuba menjalani hidup secara sederhana..supaya anak membesar serba sederhana..so kurang 'demand' bila dah besar nanti..wallahualam..kita hanya merancang kan..segala-galanya Allah jua yg tentukan..yang penting mereka gembira sepertimana kanak2 lain semasa menyambut hari lahir.. ok kita berhenti di sini sbb ummi kalau dah start bercakap agak payah nk stop..hahahaha..

So make it short..ummi baked CREAM CHEESE BUTTER CAKE KAK NINA..its really nice n perfect for my tastebud..eehhehe...ok thanks for KAK NINA for the recipe..it turn out well though... to you sis!! Anak-anak cukup suka..sampai x nyempat2 ummi nak salut kek dengan cekelat..ehehhe..ummi x pandai laa nak deco2..byk tips ummi tgh kumpulkan so later on mana tau ummi leh buat frosting ke kan...masa tu ShidaAziz pun leh surrender tau!! jangan marah eh Shida..you've known that i'll not that expert!!

So lihatlaa hasil kerja ummi yg selebet tu..haha..gambo pun blur..xpe laa kan..asalkan anak4 seronok makan x henti!!siap peluk ummi ms depa dok tengok kek baru keluar dr oven!! sapa x terharu wehhhh... ok ehhh...enjoy!!




pd hari sebelum birthdate kembar nih..nabia berjumpa sekali lagi dengan MOMMY_D&D aka ERNA secara kebetulan kerana beliau masih berada di KL..So nabia anggap sahaja laa goodies yg hand-over by DAMIA nih hadiah buat danial n danish! aci eh ERNA? Thanks dear!! MMG SEDAP WEHHHH...RUGI SAPA X RASA!! mind the picture coz taken by officemate handphone..actually ERNA dh bungkus elok2 dah siap reben2 youuuu..tapi bila sampai umah..tetau je laa bebudak..abih terbang sgala reben..yg tinggal hanya few brownies yg ummi leh bwk g office dan disnap sket..ya ampun ERNA!!




Nih resepinya ye..Mmg sedap n mudah!! Tak rugi mencuba!!Sorry sis..nabia copy paste je nih..

CREAM CHEESE BUTTER CAKE KAK NINA
200 gm butter
200 gm cream cheese
250 gm gula castor
5 biji telur
250 gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder
Sedikit jam (terserah citarasa) utk hiasan

Pukul butter, cream cheese dan gula hingga sebati. Masukkan telur sebiji demi sebiji hingga ringan. Kaup balikkan tepung ke dalamnya hingga rata. Hiaskan dengan jam di atas kek. Bakar dlm acuan 8 in dengan suhu 180'C hingga masak.


Quote:

Huzadia, Kak Leen, Kak kuzi, MamaFaMi, Kak zana/ros, Kak Sabrina, Lee Lin , Mamazieza, Rinnchan, Jeff, Kak ~F&Z~, Sahar+zabar=wani&mimi, Za, Cik_bawang, Mommy_d&d, ~ Wanie Sakura ~, Cakcibur..

Thanks all for the doa'..Danial & Danish ucapkan thanks to aunties and uncle..muaaaaaaahhhh Suka duka dikongsi bersama di dalam internet..dengan harapan dpt disambung di 'luar' internet..sambil menjamu selera dan berborak bersama ehh..insyaAllahhhhh... one fine day..

To rxcrew thanks for the advertisement..harap2 ada yg berminat k..


[<<  <  1  [2]  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net